Werkwijze HDD boring

Op deze pagina nemen wij je mee in onze werkwijze voor een HDD boring (Horizontal Directional Drilling), een van de meest gebruikte sleufloze technieken.

Sleufloze techniek is een geavanceerde benadering binnen het aanleggen en renoveren van ondergrondse infrastructuur.

Bij een HDD boring wordt een boorkop vanaf een startpunt ondergronds gestuurd naar een eindpunt met behulp van een meetsysteem in de boorkop.

De afbeeldingen zijn gemaakt door Team Grond Ingenieurs in samenwerking met tekenaar Stefan Vogels.

HDD boring 1

Stap 1: De ontmoeting

De eerste stap binnen onze werkwijze is natuurlijk de ontmoeting met de opdrachtgever. Wat is de situatie? Wat is het gewenste resultaat? Met welke stakeholders moeten we rekening houden?

We vragen en luisteren om een compleet beeld te krijgen van de situatie. Op basis hiervan kan ons team beginnen met het onderzoek.

HDD boring 2

Stap 2: Het onderzoek

Een goed onderzoek is het halve werk!

Een vrij algemeen begrip in onze sector, maar een gedegen onderzoek is de basis van ons werk en geeft ons informatie over de ondergrond. Het complete onderzoek bestaat uit grondonderzoek, maar ook uit de KLIC, topografie en historisch onderzoek. Hiermee kunnen we:

1. risico's beoordelen en mitigeren

2. ontwerpen en berekeningen uitvoeren

3. kosten besparen door onvoorziene problemen te voorkomen

4. de veiligheid waarborgen.

HDD boring 3

Stap 3: Detailtekening

Nadat het onderzoek is afgerond, hebben we de benodigde informatie om verder te gaan. De volgende stap is het maken van een detailtekening.

Het onderzoek verwerken wij in een tekening: dit maakt namelijk zichtbaar waar de boorlijn niet ontworpen kan worden, maar ook waar wel ruimte is voor de boorlijn.

Vanaf daar gaan wij aan de slag met het ontwerp van de boorlijn. Op basis van het bovenaanzicht zoeken wij een geschikte boorlijn en vervolgens bepalen wij op basis van de grondopbouw de optimale diepte.

Beide onderdelen (bovenaanzicht en diepte) zijn terug te vinden in de detailtekening.

HDD boring 4

Fase 1: Pilotboring

Het boren bestaat uit drie fases: de pilotboring, het ruimen van de boorgang en het intrekken van de buis.

Tijd voor om de opgedane kennis en tekening in de praktijk te brengen met een pilotboring. Hiervoor hebben we verschillend materieel nodig op de boorlocatie. Het belangrijkste werktuig is de boorrig, ook wel bekend als de hydraulische boorunit.

Naast de boorrig vind jij op de bouwplaats ook een generatorset, brandstoftank, waterbak, een werkplaatscontainer, menginstallatie voor de boorvloeistof en een recycle-installatie.

Tijdens de pilotboring worden, met behulp van de boorrig, de boorstangen één voor één de grond in geduwd. Hierna worden de buizen met een schroefkoppeling aan elkaar verbonden zodat er één boorstreng ontstaat. In deze fase is het boorgat nog relatief klein, waardoor de boorspoeldruk hoog is.

HDD boring 5

Fase 2: Boorgang verruimen

Zodra de boorkop, voorste gedeelte van de boorstreng, bij het uittredepunt weer boven de grond is gekomen, is de pilotboring klaar. De volgende fase gaat in; het ruimen van de boorgang.  

Om dit te realiseren wordt de boorkop vervangen door een ruimer en wordt de boorstreng teruggetrokken naar het intredepunt. De ruimer is uitgerust met nozzles en in sommige gevallen ook met beitels.  

Belangrijk hierbij is dat er aan de ruimer ook boorstangen worden gekoppeld, zodat de verbinding tussen het in- en uittredepunt in tact blijft.  Doordat de ruimer een grotere diameter heeft dan de oorspronkelijke boorkop, wordt de boorgang verruimt. Mocht het verschil tussen de diameter van de boorgang in de pilotboring en de benodigde diameter groot zijn, dan vindt het ruimen van de boorgang in meerdere stappen plaats. Daarnaast kan de grondsamenstelling er ook voor zorgen dat het ruimen meerdere keren herhaald moet worden.  

HDD boring 6

Fase 3: Het intrekken van de buis

De booroperatie wordt afgesloten met het intrekken van de buis. Dit gebeurt door op de plaats van het uittredepunt de leiding met trekkop te koppelen aan de boorstreng.  

Tussen de ruimer en de leiding wordt een wartellager gemonteerd om

te voorkomen dat de leiding gaat draaien in het boorgat. Deze fase is compleet als de leiding volledig door het boorgat is getrokken.

De oplevering

De laatste stap; de oplevering. Als de buis eenmaal de grond in is getrokken en de boring aangesloten is aan de veldstrekking, is het tijd voor de oplevering.  
De realisatie is afgerond en de opdrachtgever kan zijn buis in gebruik nemen.  

Ontvang advies op maat

Heb jij een vraag rondom de inzet van HDD?
Ons team helpt je graag tijdens een vrijblijvend gesprek. 

Samen zetten we sleufloze technieken in om jouw project efficiënter en duurzamer te laten verlopen.

Society of Engineers

Grond Ingenieurs is onderdeel van een netwerk van ingenieurs. Samen vormen wij Universal Pipeline Association

UPA Group logo
Logo Amsterdam Engineering
Logo Rotterdam Enigineering
DenBosch
Logo Ede Wageningen Engineering
Logo Ingenieurs op Zuid
Logo Groningen Enigineering
Logo Barcelona Engineering